Európa: A napenergia virágzik az éghajlat felmelegedésével

Az európaiak minden évben több napsütést látnak, ez a tendencia hozzájárult ahhoz, hogy 2022 a kontinens második legmelegebb éve az eddigi adatok szerint. És bár ez az aszály, az erdőtüzek és az egészséget veszélyeztető hőstressz fokozott kockázatát jelenti, új távlatokat nyitott meg a megújuló energiaforrások előtt is.

„Valóban feltérképezetlen területre költözünk” – mondta a szervezet igazgatója. Carlo Buontempo, az EU Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálata nyilatkozott újságíróknak az éves európai éghajlat-jelentés közzétételéről. A 2022-es évet „újabb rekordévnek minősítette az üvegházhatású gázok koncentrációja, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, az erdőtüzek és a csapadék mennyisége tekintetében, amelyek mind az ökoszisztémákra, mind a közösségre érezhető hatást gyakoroltak az egész kontinensen.”

Az ebben a hónapban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a napsugárzás Európa-szerte az elmúlt 40 év legmagasabb szintjét érte el, ami a napsugárzás folyamatos növekedését tükrözi. napsütéses órák és csökkenő felhőzet az évtizedek során.

Napenergia előállítása az Alpokban

 

Tavaly a kontinensen az átlagosnál 130 napsütéses órával több volt – ez a növekedés főként január és július között volt tapasztalható, amikor Európa nagy része az éghajlatváltozás miatti magas nyomású légköri rendszerek csapdájába esett. Ez száraz, napos időt és hosszan tartó szárazságot eredményezett. A levegőszennyezés csökkentésére irányuló erőfeszítések, amelyek hozzájárulhatnak a felhőtermeléshez, szintén szerepet játszottak a felhőzet csökkentésében, és több napsütést eredményeztek.

Európa egyes régiói – Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia , Svájcban, Észtországban és Délkelet-Európa egyes részein – még nagyobb növekedést tapasztaltak, így ezek a területek a tipikusan dél-spanyolországi napsütéses időjárással azonos szintre kerültek. Ezzel szemben Spanyolországban és Portugáliában az átlag alatti napsütés volt 2022-ben, részben az Ibériai-félsziget feletti kissé magasabb felhőzetnek köszönhetően.

A több napsütés azt jelentette, hogy a Kopernikusz számításai szerint a lehetséges napelemes fotovoltaikus energiatermelés Európa nagy részén észrevehetően magasabb volt a szokásosnál . Ez potenciálisan jó hír az európai napenergia-ágazat számára, amely tavaly az EU villamosenergia-mixének 7,3%-át tette ki, szemben a 2021-es 6%-kal, az Ember éghajlat-elemző műhely szerint

„Van egy egyértelmű tendencia a megfigyelésekben, amely legalább részben tükröződik az éghajlati előrejelzésekben” – mondta Buontempo a DW-nek. „Egyébként Európa önellátóvá válásának lehetősége a megújuló energia tekintetében sokkal inkább függ a beépített kapacitástól és annak időbeli alakulásától, mint az éghajlattól.”

A Kopernikusz által bemutatott adatok csak beszámolt a változó éghajlati viszonyokról, és nem vette figyelembe a napenergia-termelés növekedését Európa-szerte. A SolarPower Europe ipari csoport decemberi jelentése azonban kimutatta, hogy a 27 EU-tagállam 2022-ben 41,4 gigawatt új napenergia-infrastruktúrával bővítette a hálózatot, ami több mint kétszerese annak, amit mindössze két évvel korábban telepítettek.

” A tavalyi év egy újabb rekordév volt a napenergia terén” – mondta Dries Acke, a SolarPower Europe politikai igazgatója, hozzátéve, hogy az energiaválság is szerepet játszott. „Még mindig vannak olyan domináns országaink, mint Spanyolország, Németország, hagyományosan erős napenergia-országok, de Európa-szerte valódi elterjedést tapasztaltunk.”

Acke elismerte, hogy a napsütéses órák növekedése fellendítené a napenergia-ipart, de azt mondta a DW-nek, hogy a gyors növekedés elsősorban más tényezőknek köszönhető. „Sokkal inkább a technológia hatékonysága és általában a költségcsökkentés, valamint a napenergiában rejlő lehetőségek fokozott tudatosítása és a technológia megismerése vezérli.”

Ez is segített, Acke hozzátette, hogy azok az országok, amelyek hagyományosan nem voltak a napenergia fő piacai, kezdték meglátni a lehetőségeket, túltekintve azon az általános felfogáson, hogy a napenergiának csak a napos, sivatagi régiókban van értelme. Rámutatott például Dánia és Svédország feltörekvő piacaira, amelyek tavaly 1,5, illetve 1,1 gigawattal bővítették a hálózatot.

„Ez Svédország és Dánia a 10 legjobb ország közé tartozik [ami az országot illeti] újonnan telepített napelem Európában. Hasonló mozgást látunk az Egyesült Királyságban, Írországban, Norvégiában és Finnországban.”

Villamosenergia-hálózatok , még mindig hiányzik a tárolásAz Acke elmondta, hogy bár a kapacitás jelentősen nőtt az elmúlt években, több támogatásra van szükség a villamosenergia-hálózat és a tárolók frissítéséhez és bővítéséhez Európa-szerte. „Bizonyára halad. De úgy gondolom, hogy gyorsításra van szükségünk” – mondta, hozzátéve, hogy sok napelem-gyártó cég is elkezdett az akkumulátor-technológia felé ágazni ennek eredményeként.”Végül , a legnagyobb kihívás, amellyel az energiaátállásban szembesülünk, a tehetetlenség” – mondta Acke, hangsúlyozva, hogy az embereknek és a rendszerüzemeltetőknek magabiztosnak és nyitottnak kell lenniük az új technológiákra.

 

Az úszó napelem-tömbök több lehetőséget teremthetnek a napenergia-termelésre, miközben csökkentik a párolgást. Ugyanakkor a víz megakadályozhatja a panelek túlmelegedését.

Ebbe beletartozik a napenergia-termelés minden mellékes előnyének felismerése is, különösen ami a gazdálkodást illeti. Acke kiemelte, hogyan lehetne napelemekkel árnyékolni a növényeket, megvédeni őket a szélsőséges hőségtől, valamint csökkenteni a mezőkből és a víztározókból származó párolgást. Elmondta, hogy az elmúlt években a gazdálkodók kezdték megérteni a napenergiára való átállás gazdasági előnyeit.

„A gazdálkodók is értékesíthetik ezt az áramot” – mondta Acke. „Növekszik az egy hektárnyi földből származó bevétel, mind a mezőgazdasági hozam, mind az elektromosság szempontjából.”

Szerkesztette: Tamsin Walker

 

Napelem rendszer kalkulátor

Személyre szabott és ingyenes ajánlatunkért, töltse ki kalkulátorunkat!

Adja meg havi villanyszámlája összegét vagy éves fogyasztásának mértékét
Kérjük, adjon meg még néhány adatot
Telepítési ingatlan
Egyéb közlendő az árajánlatkéréssel kapcsolatban
Ha elkészült, kattintson az AJÁNLATKÉRÉS ELKÜLDÉSE gombra!

Más cikkünk

Otp Klimaváltozás Bamosz B

A klímaváltozás egyre inkább a globális problémák közé tartozik, amelyre az egész világnak figyelmet kell …

Vélemény, hozzászólás?