Mi A Különbség Napelem És Napkollektor Között?

Mi a különbség napelem és napkollektor között?A napenergia hasznosítása egyre népszerűbbé válik a fenntartható energiaforrások iránti növekvő igény miatt. Két olyan technológia, amelyek segítségével napenergiát lehet hasznosítani, a napelem és a napkollektor. Sokan azonban összetévesztik ezeket a két eszközt, pedig lényeges különbségek vannak közöttük.

A napelemek olyan eszközök, amelyek napfény energiáját alakítják át elektromos energiává. Ezek a panelek általában szilícium alapú anyagokból készülnek, és a napfény hatására keletkező elektromos áramot egy inverter segítségével lehet átalakítani használható árammá. A napelemek általában tetőre vagy más felületekre szerelhetők fel, és nagyobb mennyiségben telepítve akár egy egész ház vagy épület energiaellátását is biztosíthatják.

A napkollektorok viszont nem elektromos energiát állítanak elő, hanem hőenergiát. Ezek a panelek általában fémlemezekből vagy üvegcsövekből állnak, és a napfény hatására melegítik fel a bennük áramló folyadékot. Ez a melegített folyadék aztán használható lehet fűtésre vagy melegvíz előállítására. A napkollektorok általában tetőre vagy más felületekre szerelhetők fel, és nagyobb mennyiségben telepítve akár egy egész épület fűtését is biztosíthatják.

Összességében tehát a fő különbség a napelem és a napkollektor között az, hogy az egyik elektromos energiát, míg a másik hőenergiát állít elő. Mindkét technológia rendkívül hasznos és környezetbarát, és mindkettő segítségével csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat és a szén-dioxid kibocsátásunkat. Érdemes tehát alaposan átgondolni, hogy melyik technológiát választjuk, és hogyan tudjuk a legjobban kihasználni a napenergia adta lehetőségeket.

Napelem rendszer kalkulátor

Személyre szabott és ingyenes ajánlatunkért, töltse ki kalkulátorunkat!

Adja meg havi villanyszámlája összegét vagy éves fogyasztásának mértékét
Kérjük, adjon meg még néhány adatot
Telepítési ingatlan
Egyéb közlendő az árajánlatkéréssel kapcsolatban
Ha elkészült, kattintson az AJÁNLATKÉRÉS ELKÜLDÉSE gombra!

Más cikkünk

Mi Történik Ha Le Kell Cserélni A Napelem Invertert?

A napelem inverter egy olyan eszköz, amely a napelemek által termelt egyenáramot váltja át váltakozó …