Szenvedély a napenergia iránt – az első #SolarWorksFair!

December 1-jén, csütörtökön a SolarPower Europe adott otthont az első #SolarWorksFair rendezvénynek, amely összehozta a napenergia-ipart, az oktatási szolgáltatókat és az álláskeresőket egyetlen virtuális térben tájékoztató előadásokra, hálózati lehetőségekre és még sok másra! A nap folyamán a megbeszélések arról szóltak, hogy miért érdemes a napenergia-ágazatban dolgozni, milyen állások léteznek a napenergiában, milyen készségekre van szükség a napenergiával kapcsolatos munkához, és hogyan lehet népszerűsíteni a legjobb gyakorlatokat a sokszínűség terén. A vásár egy kérdezz-felelek szekcióval ért véget az új #SolarWorks platformunkon, amely már élőben is működik!

Csak az elmúlt évben a napenergia exponenciális növekedést mutatott. 2020 és 2021 között a napenergia-piac 40%-kal nőtt, ami 466 000 munkahelyet teremtett Európában. A napenergia jelenleg a legolcsóbb, legkönnyebben telepíthető energiaforrás, ami azt jelenti, hogy a napenergia tagadhatatlan megoldás az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az éghajlatváltozás kezelésére és energiabiztonságunk javítására.

Az Európai Bizottság idén egy példátlan uniós napenergia-stratégia mellett tette közzé REPowerEU-tervét, amely 2030-ra 750 GW-ra emelte az EU napenergiával kapcsolatos ambícióit. Ez a megnövekedett ambíció, tekintettel arra, hogy a jogszabályi kihívásokat kezelni kell, több mint 1 millió napenergia-munkahely felé vezet bennünket. Továbbá, ha a 2030-ra kitűzött célt 1 TW beépített napenergia-kapacitásra növelnék, az ugyanabban az évben 1,5 millió munkahelyhez vezethet. Ha még nem volt világos, a napenergia szektor virágzik!

„Tömeges és sürgős befektetésre van szükségünk az emberek készségeibe, valamint a készségek feltérképezésére és a munkakör egyeztetésére. Tehát nagyon üdvözlöm a #SolarWorks Platformot, amelyet ma indítasz. Pontosan ez az a fajta gyakorlati kezdeményezés, amely kézzelfogható eredményeket hoz az ágazatban, mind a vállalatok, mind az álláskeresők számára. Azok a fiatalok, akik karrierjüket szeretnék kezdeni, használhatják a platformot készségeik fejlesztésére és jó munkalehetőségekre.”

Nicolas Schmit

Az EU foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa

A panelbeszélgetések feltárták a napenergia-ágazatban létező sokféle állást, a műszaki mérnököktől és villanyszerelőktől a gyakorlatilag szakképzettséget nem igénylő munkákig, például a gyártásig. A napenergiával foglalkozó szektor a szenvedély és a kreativitás kifejezésének helye a kommunikáción és a marketingen keresztül, vagy a pszichológia, a szociológia és a közgazdaságtan felhasználására értékesítésre és üzletfejlesztésre. Katharina Eickelberg, az SMA Solar Technology munkatársa ezt tökéletesen összefoglalta azzal, hogy „bár mi gyártjuk a napelemes rendszer agyát, nem vagyunk mind agysebészek”.

©

Egy dolog A céltudatosság egyértelműen kiemeli a megújuló szektort a többi közül. Azzal, hogy a megújuló energiaforrásokon dolgozol, valami értelmeset teszel bolygód és közösségeid érdekében. Heather Hayes, a Lightsource bp-től azzal érvelt, hogy sok megújuló energiaforrással foglalkozó szervezet számára ez a céltudat nagyobb, mint a gazdasági haszon, és ez segít teret nyitni a beszélgetéseknek arról, hogy miért olyan fontos az inkluzivitás és a sokszínűség.

A napenergia-ágazat jelenleg a legváltozatosabb energiaágazat, az alkalmazottak 40%-a nő. A sokszínűségről szóló panelbeszélgetésünk során egyértelműen látható volt, hogy ezek a nők által betöltött pozíciók mindenütt érvényesek, beleértve a vezetői pozíciókat is. „18 vezetői szerepünkből 10-et nők töltenek be” – mondta Yamali Rodriguez Refunjol, a RatedPower munkatársa.

Az iparág szereplői és oktatási szolgáltatók tanácsokat adtak a fiataloknak és az álláskeresőknek, miközben a nap folyamán ugyanazok az érzések támadtak fel: légy bátor, cselekedj, kövesd az álmaidat, és soha ne tompítsd el szenvedélyedet.

„A napenergia-ipar példátlan terjeszkedés küszöbén áll – ez a napenergia korszaka. Mindenkit bátorítok, hogy csatlakozzon – ez értelmes, annyira fontos és olyan szórakoztató!”

Katharine Eickelberg

SMA napelemes technológia

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy hivatalosan is elindítjuk a #SolarWorks Platformot, amely az álláskeresőket cégekhez és képzésekhez köti egy készség-egyeztető algoritmus segítségével. A #SolarWorks Platform az a forrás, ahol az álláskeresők többet tudhatnak meg a napenergia-ágazatban való munkavégzésről, és képzési lehetőségeket fedezhetnek fel új napenergiával kapcsolatos ismeretek elsajátítására.

Napelem rendszer kalkulátor

Személyre szabott és ingyenes ajánlatunkért, töltse ki kalkulátorunkat!

Adja meg havi villanyszámlája összegét vagy éves fogyasztásának mértékét
Kérjük, adjon meg még néhány adatot
Telepítési ingatlan
Egyéb közlendő az árajánlatkéréssel kapcsolatban
Ha elkészült, kattintson az AJÁNLATKÉRÉS ELKÜLDÉSE gombra!

Más cikkünk

Otp Klimaváltozás Bamosz B

A klímaváltozás egyre inkább a globális problémák közé tartozik, amelyre az egész világnak figyelmet kell …

Vélemény, hozzászólás?