A fenntarthatóság megvilágítása

A napenergia-feltöltések Európában és szerte a világon a hangsúly az ágazat fenntartható növekedésén van. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme annak biztosítása, hogy a napenergia ne csak védje, hanem ápolja és elősegíti a biológiai sokféleséget.

A SolarPower Europe középpontjában idén a szoláris fenntarthatóság állt, amikor megtartottuk első Fenntartható Solar Europe rendezvényünket, és új, a napenergiával, a biológiai sokféleséggel és a földhasználattal kapcsolatos legjobb gyakorlati irányelveket vezettünk be. Az esemény és a jelentés bemutatása előtt fotópályázatot hirdettünk tagjaink számára, hogy bemutassák gyönyörű fotóikat, amelyeken a napenergia és a természet együtt virágzik. Az idei Solar Flora and Fauna Competition győztese a Lightsource bp lett ezzel a nagyszerű képpel, amely egy nyúlról készült áthaladó Wilburton napelemes telephelyükön az Egyesült Királyságban.

© Fényforrás bp

© Fényforrás bp

A vadon élő állatok számának növekedése részben a területen bevezetett földgazdálkodási gyakorlatoknak tudható be, amelyek lehetővé tették a helyi ökoszisztéma számára, hogy a vadvirágok élőhely-ültetési programjaiból profitáljon. A napelemes farmok passzív jellege életciklusuk során megfelelő helyszínt biztosíthat az ökoszisztéma regenerációjához, amely aztán potenciálisan vadfolyosóként működhet, ahol a látogatók, például a barátságos nyulak barangolhatnak, menedéket és takarmányt kereshetnek. Wilburtoni telephelyünkön is vannak méhészeti kezdeményezéseink, amelyekből saját napmézet állítunk elő.

A fenntartható napenergia túlmutat a megújuló energiaforrásokon, hanem arról szól, hogyan működtetünk egy olyan vállalkozást, amely értéket biztosít környezetünk és embereink számára.

Miért olyan fontos téma a fenntarthatóság a Lightsource bp számára?

A fenntarthatóság alapvető érték a Lightsource bp-nél, és a napenergia-projektek fenntartható és felelősségteljes megvalósítása kulcsfontosságú működésünk során. 2021-ben elindítottuk a fenntarthatósági keretrendszerünket, amely támogatja az ENSZ 7. (megfizethető és tiszta energia), 8. (tisztességes munka és gazdasági növekedés), 13. (Klímapolitika) és 15. (élet a szárazföldön) SDG-t.

2022 novemberében hivatalosan is elindítottuk vállalatunk első fenntarthatósági jelentését, amely több mint egy évtizedes kemény munka és odaadás eredménye. Üzleti tevékenységeink tágabb társadalmi célok eléréséhez járulnak hozzá, és szeretnénk biztosítani, hogy növekedésünk és fejlődésünk során tevékenységünket továbbra is a bolygóhoz igazítsuk, és a közösségeket tartsuk tevékenységünk középpontjában. Fenntarthatósági stratégiánk lehetővé teszi számunkra, hogy ezen az úton haladjunk, és fejlődjünk növekedésünk során.

© Fényforrás bp 

Tudna többet mondani a Lightsource bp napenergiával kapcsolatos fenntarthatósági kezdeményezéseiről?

Környezetvédelmi megközelítésünk révén a biológiai sokféleség növelésére, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a körforgás javítására összpontosítunk. Mivel telephelyeink nagy területeken helyezkednek el, ez lehetőséget és – úgy gondoljuk – felelősséget is jelent a helyi ökoszisztémák támogatására az élőhelyek és a biodiverzitás javítása révén.

Ennek egyik példája a biodiverzitás-kezelési tervek kidolgozása, amelyek projektspecifikus terveket vázolnak fel a biológiai sokféleség nettó nyereségének elérése érdekében. A Manor Farm projektünk egy példa arra, hogy ültetési és gazdálkodási gyakorlatunk hogyan segíti a napenergia és a természeti világ integrálását. Mivel először tollat ​​vetettünk papírra ennek a webhelynek a fejlesztéséhez, gondoskodtunk a terület természetes jellemzőinek védelméről, beleértve az összes sövényt a helyszínen és annak közvetlen közelében. Ezután létrehoztunk egy ökológiai kiindulópontot, ahonnan az ökoszisztéma javítására törekedhetnénk, ideértve az őshonos fajok sövényeinek telepítését a hiányosságok befoltozására, a vadon élő állatok folyosóinak, fészkelőhelyeknek és a projekt természetes szűrésének elősegítését. A sövények kiegészítéseként tollas fákat ültettek, amelyek további pihenési, táplálkozási és ingázási lehetőségeket biztosítanak.

© Fényforrás bp

A projektben olyan birkák is élnek, amelyek a panelek között legelnek, és a növényeket a vadvirágból és gyógynövényekből álló magkeverékünkből táplálkozzák, amelyek nektárt és pollent is biztosítanak a beporzóknak, valamint élőhelyet a kisemlősöknek. A virágzási időszakban az állománysűrűséget csökkentik, hogy lehetővé tegyék a vadvirágos rétek megtelepedését. Minden ültetést és folyamatos karbantartást az ökoszisztéma funkcionalitásának és a madárfészkelő szezonnak megfelelően végeznek. Végül a juhtrágya segít megfiatalítani a talajt és felgyorsítja a fű növekedését. Mindezek az intézkedések hozzájárultak a környezetbe integrált napenergia-farm létrehozásához, amely otthont, átjárót és táplálékot kínált számos madár- és kisemlősfajnak, köztük borzoknak és denevéreknek, számos rovarnak, kétéltűnek és hüllőknek.

Projektjeink olyan fajspecifikus kezdeményezéseket is fogadhatnak a vadon élő állatok védelmére, mint például a dél-európai kis vércse, ahol a projekt építési szakaszában konkrét védelmi intézkedéseket hajtottunk végre, és támogatást nyújtottunk egy vércse fióka számára. emelési program.

Más projektekben talajkezdeményezéseink olyan szerepet játszanak, amely csökkentheti a légköri kibocsátást és javíthatja a talaj egészségét. Mint például a rövidfüves préri megőrzési erőfeszítéseink a Bighorn és a Sun Mountain területeken az Egyesült Államokban. Ezek az ültetési sémák kivonják a szenet a légkörből és a talajba zárják, ami segít gazdagítani és feltölteni azt a talajt, amelyen projektjeink vannak.

Tisztában vagyunk a versengő földhasználatok bonyolultságával, és a biológiai sokféleségre irányuló erőfeszítéseinken kívül van néhány Agrivoltaics vagy Agri-PV néven ismert projektünk. Ez olyan több területhasználatot jelent, amely a napenergia-termelést a mezőgazdasági tevékenységekkel kombinálja. Az Agri-PV segít abban, hogy tiszta villamosenergia-termelést biztosítsunk, miközben az állatállomány legeltetésén keresztül fenntartjuk a mezőgazdasági felhasználást. A panelek még a hőtől és az esőtől is védelmet nyújthatnak a kisállatoknak. Ez kulcsszerepet játszhat az egymásnak ellentmondó földhasználatok támogatásában, és ezen a területen aktívan innovációt folytatunk, keresve a napenergia-termelés és az élelmiszertermelés ötvözésének módjait, mindig figyelembe véve a helyi környezetet.

© Fényforrás bp

Ahogy az éghajlati vészhelyzet felgyorsul, egyre fontosabbá válik az ambíciónk, hogy vezető szerepet töltsünk be az energetikai átalakulásban. A napenergia nagyarányú fejlesztése mellett, amely a fosszilis alapú energiaforrások kiváltásával elkerüli a jelentős kibocsátást, igyekszünk javítani a kibocsátási lábnyomon az egész értékláncon. A közelmúltban közzétett fenntarthatósági jelentésünkben célokat tűztünk ki az 1., 2. és 3. hatókörű kibocsátásunk csökkentésére, miközben folytatjuk alapvető célunk, a napenergia termelése.

Napelem-fejlesztőként arra koncentrálunk, hogy projektjeinket magasabb minőségben tervezzük meg, hogy meghosszabbítsuk eszközeink élettartamát. Dolgozunk azon is, hogy megértsük hulladéklábnyomunkat, és elköteleztük magunkat a napelemek újrafelhasználása vagy újrahasznosítása mellett. Éves jelentéstételi keretünkön keresztül továbbra is megosztjuk céljaink előrehaladását, biztosítva, hogy munkatársaink és közösségeink, akikkel együtt dolgozunk, minden tevékenységünk élén és középpontjában álljanak.

© Fényforrás bp

Napelem rendszer kalkulátor

Személyre szabott és ingyenes ajánlatunkért, töltse ki kalkulátorunkat!

Adja meg havi villanyszámlája összegét vagy éves fogyasztásának mértékét
Kérjük, adjon meg még néhány adatot
Telepítési ingatlan
Egyéb közlendő az árajánlatkéréssel kapcsolatban
Ha elkészült, kattintson az AJÁNLATKÉRÉS ELKÜLDÉSE gombra!

Más cikkünk

Otp Klimaváltozás Bamosz B

A klímaváltozás egyre inkább a globális problémák közé tartozik, amelyre az egész világnak figyelmet kell …

Vélemény, hozzászólás?