A napenergiában mindig az veszít, aki vár!

Mivel a napelem panelek készletei Európában magasak, a panelárak csökkentek. Viszont idén ősszel, erős vásárlói piac lesz, így várhatóan ez trend meg fog fordulni! Cikkünkből megtudhatja, mi várható a napelemes piacon idén.

A Rystad Energy Norvég tanácsadó cég szerint, az európai raktárakban jelenleg 40 GW kínai gyártmányú napelem található, még jelenleg eladható, szabad készletként. Azaz, ennyi napelem panelnek még nincs tulajdonosa, vásárlója. Értékük összesen, 7 milliárd euró vagy 7,8 milliárd dollár.

Egy évvel ezelőtt még égetően szükség volt inverterekre és napelemekre, amiből hiány alakult ki. Szerencsére a gyártók erre a problémára, egy nagyszerű és sikeres kapacitásnövekedéssel reagáltak. Ez viszont jelenleg a vásárlók számára előnyös helyzet, mert a termelés, az emelt kapacitáson, tovább folytatódik és a raktárak pedig telítődnek. Ez a magasabb készlet okozza a csökkenést.

Átlagosan, a napelemes rendszer összetevőinak árai most 10-15%-al csökkentek. Ez azt jelzi, hogy a telepítők megrendelései csökkentek, a készletek viszont gyarapodnak. Sok cég megpróbálja akciókkal eladni készletét, hogy őszig ne maradjon bent panel.

Az a véleményem, hogy a lakossági és céges vásárlók egyaránt, nagyon alacsony wattonkénti árakra számíthatnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az idei ősz nagyon erős vásárlói piac lesz! Ezzel viszont nem azt szeretném mondani, hogy aki napelemet szeretne vásárolni, várjon őszig! Nézzük meg részletesen!

A napenergia iparba mindig az veszített eddig is, aki várt a döntéssel és ez nem lesz másként most sem. Amint eléri a napelem rendszerek ára azt a szintet, amikor már bruttó/szaldó elszámolás kérdésének dilemmája ellenére is azt fogják mondani a fogyasztók, „na jó, csak szeretnék mégis csak napelemet”, akkor meg fog indulni a kereslet. Vásárlói oldalon ezt nem lehet látni, mikor fog ez a forgatókönyv bekövetkezni. Egy viszont biztos, hogy a cégek azonnal le fogják reagálni és nagyon gyorsan emelni fogják az árakat!

A másik nagyon fontos dolog, hogy ha azt szeretnék, az áramszolgáltatónál járjon a 10 éves szaldós elszámolás lehetősége, akkor a napelemes rendszert nem elegendő csak telepíttetnem, hanem azt az áramszolgáltatónak által át is kell vennie még idén! Amennyiben lesz egy „őszi bumm”, abban az esetben az áramszolgáltató, egészen biztos, hogy túlterhelt lesz.

Nézzük meg, miért alakulhat ki az „őszi bumm”?

Nagyon sokan adták be igénybejelentésüket még 2022 őszén és ezekre az igénybejelentésekre még mindig nincs megküldve a műszaki gazdasági tájékoztató (röviden: MGT). Ebben a dokumentumban írja le az áramszolgáltató, hogy csatlakoztatható-e napelemes rendszer a közcélú hálózatra. A várakozó igénybejelentések száma megegyezik azzal a mennyiséggel, amennyit a cégek összesen feltelepítettek az elmúlt 10 évben Magyarország teljes területén!

Másik tényező, hogy a „100%-os napelem pályázat” telepítései lassan elkezdődnek országosan, ami szintén hatalmas tételt jelent, és sok esetben az engedélyeztetés még most zajlik majd „utólag”.

Ehhez a fenti „tömeghez” kell csatlakozniuk azoknak, akik most új rendszerigényt szeretnének benyújtani. Ehhez viszont nem szabad várni, mert vagy lecsúszik a szaldó lehetőségéről vagy már újra drágán vásárolhat! A csökkenés legalját nem tudja senki megmondani, ott biztosan nem fog tudni vásárolni, nem érdemes arra várni. Jelenleg már 10-15% anyagár csökkenést tudhatunk magunk mögött, és a szerelési munkákon is csökkenés volt megfigyelhető.

Kérjen ajánlatot most, amennyiben jó áron és gyorsan szeretne napelemes rendszert, amellyel jelenleg még mindig nullára hozható ki a villanyszámlája!

 

Napelem rendszer kalkulátor

Személyre szabott és ingyenes ajánlatunkért, töltse ki kalkulátorunkat!

Adja meg havi villanyszámlája összegét vagy éves fogyasztásának mértékét
Kérjük, adjon meg még néhány adatot
Telepítési ingatlan
Egyéb közlendő az árajánlatkéréssel kapcsolatban
Ha elkészült, kattintson az AJÁNLATKÉRÉS ELKÜLDÉSE gombra!

Más cikkünk

Mi Történik Ha Le Kell Cserélni A Napelem Invertert?

A napelem inverter egy olyan eszköz, amely a napelemek által termelt egyenáramot váltja át váltakozó …

Vélemény, hozzászólás?